Tradycja hodowli krów oraz przetwórstwa mleka w Ślesinie jest ściśle związana z rozwojem folwarku i liczy sobie blisko 200 lat. Już za czasów Hrabiny Potulickiej znajdowała się tutaj mleczarnia, w której wytwarzano znane w całej okolicy przetwory mleczne takie jak domowe masło, śmietana oraz sery.

Świadectwem i spadkobiercą tej tradycji jest dziś mała serowarnia, która mieści się w dawnych zabudowaniach folwarcznych. W niedużym budynku, w sąsiedztwie obór znajdują się urządzenia do warzenia prawdziwego wiejskiego sera, który wytwarzany jest tak jak dawniej ze świeżego mleka krowiego zaraz po udoju. Mleko wykorzystywane do produkcji serów pochodzi od krów z własnej hodowli, więc wielkość produkcji jest ograniczona. Mamy także stałą kontrolę nad jakością mleka, co ma ogromne znaczenie dla smaku sera.

 

Prawdziwą perełką gospodarstwa, z której jesteśmy niezwykle dumni, jest dojrzewalnia. Urządziliśmy ją w liczących ponad sto lat piwnicach folwarcznej stodoły. Została ona wybudowana w 1890 roku, a jej konstrukcja i kształt zachowały się do dzisiaj. Fundamenty i część podziemną stodoły wykonano z kamienia polnego, natomiast ściany z czerwonej cegły. Stropy piwniczne zostały skonstruowane przy wykorzystaniu sklepień kolebkowych, a całość podtrzymują okazałe, ceglane filary. Panująca tutaj wilgotność oraz temperatura tworzą idealne warunki do dojrzewania serów. Leżakują one na brzozowych deskach i są regularnie pielęgnowane przez serowara.