Długodojrzewający Ser Hrabiny jest wytwarzany zgodnie ze starą recepturą serowarską, która nakazuje warzenie sera z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. Aby uzyskać prawdziwy, wiejski ser do mleka dodajemy tylko podpuszczkę, sól oraz kultury bakterii mlekowych. Potem pozwalamy mu spokojnie dojrzewać przez minimum trzy miesiące w piwnicach folwarcznych. Unikalny klimat naszej dojrzewalni sprawia, że w tym czasie nabiera on szlachetnego smaku oraz intensywnego aromatu.

 

Ser Hrabiny to pół-twardy ser podpuszczkowy w typie holenderskiego sera Gouda. Charakteryzuje go intensywny smak oraz zapach, który zmienia się w zależności od wieku sera. Młody jest delikatny i łagodny, jednak wraz z wiekiem staje się coraz bardziej aromatyczny. Nigdy jednak nie traci swojego mlecznego, nieco maślanego smaku. Doświadczeni smakosze wyczują w nim także przeplatające się nuty kwaśności i słoności.

Nagrody i wyróżnienia:

  • 14 maja 2017 – I nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów podczas Targów Turystyczno-Ogrodniczych „Lato na Wsi” organizowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
  • 19 sierpnia 2017 – Grand Prix Jury VIP prestiżowego Festiwal Smaku w Grucznie
  • 13 maja 2018 – nominacja do udziału w ogólnopolskim finale konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
  • 2 czerwca 2018 – główna nagroda za najlepszy ser Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas Na Ser” w Lidzbarku Warmińskim
  • 30 września 2018 – laureat Perły w kategorii produkt regionalny w ogólnopolskim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”
  • 31.10.2018 – zwycięzca plebiscytu „Nasze dobre z Kujaw i Pomorza” organizowanego przez Gazetę Pomorską

 

 

Składniki: mleko, sól, podpuszczka. Wartość odżywcza: energia: 356 kcal, białko: 24,94 g, węglowodany: 2,22 g, tłuszcz: 27,44 g. Cena: 57,00 zł/kg

Sprawdź jak zamówić

Zobacz inne nasze produkty