„Spiżarnia Hrabiny Potulickiej” to odwołanie do bogatej historii folwarku ślesińskiego, którego dzieje są ściśle związane z postacią hrabiny Anieli Potulickiej. Hrabina została właścicielką dóbr rodowych Potulice-Ślesin w 1880 roku. Odziedziczony przez nią majątek położony między Bydgoszczą, a Nakłem liczył wówczas ponad 6,5 tys. ha, a wchodzący w jego skład folwark w Ślesinie obejmował obszar o powierzchni 1,2 tys. ha.

Aniela Potulicka zapisała się w pamięci tutejszych mieszkańców jako doskonała gospodyni, potrafiąca z powodzeniem zadbać nie tylko o wielki majątek, ale także o żyjących i pracujących tutaj ludzi. Z jej inicjatywy w gospodarstwach realizowano inwestycje podnoszące kulturę uprawy ziemi i hodowli zwierząt. Dziedziczka troszczyła się także o miejscową ludność, zapewniając pracę, dostęp do edukacji oraz upowszechnianie polskiej kultury.

„Spiżarnia Hrabiny Potulickiej” symbolizuje lokalną tradycję wyrobu wiejskich specjałów i przywołuje oryginalne smaki z przełomu XIX i XX wieku. Jednym z takich wyrobów jest Ser Ślesiński – wyrabiany zgodnie z dawną recepturą ze świeżego, niepasteryzowanego mleka, pochodzącego prosto od ślesińskich krów. Innym spiżarnianym produktem jest Karp Nakielski hodowany od blisko 100 lat w gospodarstwie rybackim położonym w urokliwej Dolinie Kanału Bydgoskiego. Smak naszego karpia przygotowanego według receptury ślesińskich rybaków docenią nie tylko miłośnicy rybnych przekąsek.

Dwór w Ślesinie oraz sąsiadujące z nim zabudowania gospodarcze pochodzą z XIX wieku. Do dzisiaj w gospodarstwie zachowało się wiele przykładów architektury folwarcznej pamiętających dawne czasy. Jednym z nich jest stodoła wybudowana w 1890 roku. W murowanych piwnicach tego budynku urządziliśmy wyjątkową dojrzewalnię, w której leżakują nasze sery. Więcej o folwarku ślesińskim przeczytasz tutaj.

DSC01134